Pelety

02.05.2019

Čo sú to pelety?

Pelety sú malé valčeky s priemerom 6, 8, alebo 10 mm a dĺžkou od 20 do 40 mm. Vyrábajú sa z pilín drevného odpadu. Proces lisovania drevenej suroviny sa nazýva peletizácia. Pelety sa vyrábajú z čistých pilín bez pridávania chemických látok. Jediným spojivom tu pôsobí lignín, ktorý je obsiahnutý v samotnom dreve. Pri vysokých teplotách spôsobených vplyvom trenia sa lignin zmení na tenký plastický film. Drevná surovina je prírodný čistý materiál, ktorý nie je zaťažený škodlivými látkami - to znamená, že neobsahuje žiadne prípravky na ochranu dreva ako sú laky, nátery či syntetické tmely. 

Peletizáciou tak vznikol nový druh ekologického paliva, ktorý sa vyznačuje vysokou energetickou hodnotou a dobrou kvalitou spaľovania. Veľkú výhodu kúrenia peletami zohráva aj samotná manipulácia - predovšetkým doprava k zásobníku a požadovaným kontinuálnym dávkovaním k horáku alebo do horeniska.

Najlepšie vlastnosti poskytujú pelety triedy A1. Tie majú vysokú výhrevnosť, sú mimoriadne suché a dosahujú nízky obsah popola. Najvyššia kvalita peliet sa označuje certifikátom EN plus A1. Takto certifikovaní výrobcovia podliehajú pravidelným auditom výroby a prísnej kontrole. Kontrolóri pravidelne dozerajú na kvalitu peletiek podľa predpísaných parametrov. Zákazníci tak majú istotu, že pelety s certifikátom EN plus A1 majú mechanickú odolnosť, deklarovanú výhrevnosť, popolnatosť, rozmer a ďalšie požadované vlastnosti.

Pelety triedy A2 majú podiel kôry a sú popolnatejšie.

Kvalitné peletky

Kvalitné peletky

 

Využívanie peliet

Využívanie peliet na výrobu tepelnej energie spaľovaním je dnes z ekonomického hľadiska výhodné už nielen v centrálnych kotolniach, ale aj v individuálnych kotloch rodinných domov. Pelety je možné použiť do všetkých peletovacích kotlov a krbov, prípadne aj ako podstielka pre domáce zvieratá.

Pre pohodlnejšiu manipuláciu sú peletky balené do perforovaných PE obalov. Hmotnosť jedného balenia je 15 kg. Pokiaľ sú peletky uložené na palete a dostatočne prikryté, je možné ich skladovať aj vonku.

 

Je dôležitý odtieň?

Farba drevených peletiek vo veľkej miere závisí od výrobného procesu - sušenia piliny. Peletky tmavšieho odtieňu teda nemusia znamenať, že sú s prímesou kôry a nekvalitné. Svetlé pelety sú žiadanejšie snáď iba z optického hľadiska. Na spaľovanie nemá farba zásadný vplyv.

Peletky triedy A1
Pelety

Štyri odtiene peletiek triedy A1

www.ekoplam.sk
Peletové pece a
pece na tuhé palivo