Zamerané na energie - ako ušetriť za kúrenie

14.09.2021

Viete, koľko financií zaberajú platby za energie vo vašom rodinnom rozpočte? Ak si to spočítate, budete veľmi prekvapení, aká vysoká čiastka to je. Poradíme vám, ako ušetriť za kúrenie, a to aj v čase, keď dochádza k neustálemu zvyšovaniu čiastok za kúrenie.

Šikovný spôsob kúrenia

V čase stúpajúcich cien za energie je ideálny čas na to ,začať riešiť aj iné vhodné spôsoby, ako kúriť. Zabudnite na klasické elektrické alebo plynové kúrenie a dajte prednosť kúreniu v krbe. Pokiaľ nemáte kde získať drevo ,alebo si neviete predstaviť kam ho uložiť a ako s ním manipulovať, stavte na drevené brikety a pelety.

Ďalšie tipy, ako ušetriť za kúrenie

• Vyskúšajte alternatívne spôsoby vykurovania
• Vetrajte nárazovo len na pár minút, viackrát denne
• Dodržujte nižšiu teplotu v spálni, na chodbe a v technických miestnostiach
• Kúrte drevenými briketami s vysokou výhrevnosťou

Zamerané na brikety

Veľkou výhodou drevených brikiet je ich skladnosť, jednoduchá manipulácia a vysoká výhrevnosť. Briketami dokáže zakúriť každý. Pred vykurovacou sezónou si nechajte skontrolovať krb a komín, a nič vám nebráni kúriť krbom po celú zimu. Drevené bukové brikety sa hodia nielen pre krby a krbové kachle, ale jednoducho nimi zakúrite aj na sporákoch a v kachľových peciach. Pokiaľ máte kotol centrálneho vykurovania na pevné palivo, oceníte možnosť kúriť práve briketami.

Ako kúriť efektívne

Naplánujte si obdobie, kedy začnete kúriť. Pokiaľ začnete kúriť a svoj dom vyhrejete, nemali by ste už vykurovaciu sezónu prerušiť. Rozhodne nenechávajte dom vychladnúť, ani keď odchádzate napríklad na víkend. Pred plánovaným odchodom zakúrte a užite si ešte príjemné teplo a domácu pohodu. Po návrate opäť dom vyhrejte. V prípade kúrenia briketami vždy zapĺňajte ohnisko približne do polovice, pretože drevené brikety zväčšia svoj objem.

Myslite na ekológiu

Medzi ďalšie výhody, ktoré so sebou prináša kúrenie pomocou brikiet a peliet je šetrnosť k prírode. Jedná sa o ekologické vykurovanie, pretože všetky tieto palivá sú vyrobené lisovaním čistých a suchých pilín. Na výrobu drevených brikiet sa nepoužívajú chemické prísady ani lepidlá. Neobsahujú decht a majú nízku popolnatosť. Oceníte aj to, že nezanášajú komín a dosahujú účinnosť až 90%.
 

www.ekoplam.sk
Peletové pece a
pece na tuhé palivo