Prečo sa rozhodnúť pre brikety?

02.02.2019

Čo je briketa?

V posledných rokoch sa veľmi populárne stalo kúrenie briketami. Brikety sú výsledkom lisovania drevených zvyškov (pilín) z ihličnatých a listnatých stromov pod vysokým tlakom do rôzneho tvaru napríklad v tvare kocky či valca. Brikety môžu byť z miešaného dreva alebo čisté. Nesmú obsahovať kôru, pretože to potom môže znižovať výhrevnosť. Výnimkou sú len nočné brikety, ktoré sú vyrobené z čistej kôry a majú za úlohu temperovať objekt počas noci.

 

Bukové brikety

Kvalitné bukové brikety

Valcové brikety z miešaného dreva

Valcové brikety z miešaného dreva

Nočné kôrové brikety

Nočné kôrové brikety

 

Výhody brikiet

Majú oveľa nižší obsah vlhkosti ako drevo, a preto vykazujú oveľa vyššiu výhrevnosť v porovnaní s tradičným drevom. Ak spálime briketu, v našom krbe bude teplo oveľa dlhšie ako pri spaľovaní bežného dreva - to všetko vďaka silnej kompresii. Briketa je ekologická a neovplyvňuje prirodzený ekosystém - ide o spracovanú formu dreveného odpadu. Brikety nie sú škodlivé pre životné prostredie a zdravie, pretože neobsahujú škodlivé látky.

  Všetky druhy brikiet sú vhodné pre krby a krbové kachle, kachľové pece ale aj pre kotly centrálneho vykurovania na pevné palivá.

 

Skladovanie brikiet

Skladovanie brikiet

Skladovanie brikiet je taktiež jednou z výhod brikiet - je totiž veľmi jednoduché. Každý obal je pevne uzavretý a chráni pred vlhkosťou. Briketa by však mala byť uložená na palete, aby nedošlo ku kontaktu brikety so zemou a nedošlo tak k navlhnutiu. Po vhodnom prikrytí je možnosť takúto paletu skladovať aj vonku.

Ďalšou výhodou takto zabalenej brikety je schopnosť udržiavať čistotu v miestnosti.

 

Užívanie brikiet

Briketa je veľmi výhrevné palivo, ale určite na začiatku treba sledovať horenie aby sme zaistili správny prísun vzduchu a dosiahli tak efektívne spaľovanie brikety. Pokiaľ to nezaistíme, stane sa, že briketa rýchlejšie zhorí a výhrevnosť bude nízka.

www.ekoplam.sk
Peletové pece a
pece na tuhé palivo